Thuis bevallen

Thuis bevallen

In het kort

Je wordt thuis door je eigen verloskundige begeleid tijdens de bevalling en bij de geboorte van je baby.

Voor wie

Als er geen (medische) indicatie is en het verantwoord is om thuis te bevallen, dan mag je in Nederland thuis bevallen.
Mits je tussen de 37 en 42 weken bevalt en het ziekenhuis op maximaal dertig minuten rijden is.

Waarom thuis

De geboorte van je kind vindt plaats in een vertrouwde omgeving. Dat geeft sommige zwangeren rust, vertrouwen en een veilig gevoel. Ze ontspannen daardoor beter, wat een gunstig effect kan hebben op het verloop van de bevalling.

Enkele feiten/cijfers

Nederland is een van de weinige Europese landen waar je thuis kunt bevallen. Toch is er een afname te zien in het aantal thuisbevallingen: in 2016 lag het aandeel thuisbevallingen rond de 13 procent, in 2008 was dit nog 24 procent. Maar deze cijfers veranderen steeds. (Bron: Perined)

Hoe veilig is het?

Net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis, jij en je baby lopen niet meer risico.
Bij een thuisbevalling heb je vaak een kortere hersteltijd en minder infecties. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat thuis bevallen het minste risico geeft op complicaties bij moeder en kind.

Wie is/zijn erbij?

De verloskundige is gedurende de actieve ontsluitingsfase aanwezig. Verder kun jij zelf bepalen wie jij om je heen wilt hebben. Eventueel kun je al vanaf de eerste weeën ondersteunt worden door een Vroegtijdige Assistentie Partus-assistent (VIP): een kraamverzorgende die is opgeleid om ondersteuning te bieden bij de bevalling.
Of een Doula: Een bevallingscoach vrouw die ondersteuning biedt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode erna op fysiek, emotioneel en mentaal gebied.

Wat voor bevalling?

Een natuurlijke bevalling zonder medische ingrepen en zonder medicinale pijnstilling. Vertrouwen in jezelf en in je eigen kracht vormen het uitgangspunt.

Pijnbestrijding

Bij een thuisbevalling is medische pijnstilling, zoals een ruggenprik, niet mogelijk. Met behulp van een goede ademhaling en/of een massage kun je een deel van de pijn verlichten. Sommige verloskundigen bieden lichte pijnstilling in de vorm van een TENS-apparaat (waarbij door lichte stroomstootjes de pijn van de weeën wordt verzacht) en, steriele waterinjecties.

Andere mogelijkheden zijn:

hypnobirthing en accupunctuur.

Voor en Nadelen

Je bent in je eigen vertrouwde omgeving, met je eigen badkamer en toilet.
– Je hebt alle privacy en kunt doen wat je wilt, even rustig in bad liggen bijvoorbeeld.
– Je kunt ongestoord alle baringshoudingen uitproberen.
– Je ligt in je eigen bed en kunt ook na de bevalling in je eigen bed slapen.
– Je kunt afgeleid worden door kinderen, waardoor je niet tot rust komt.
– Houd er rekening mee dat er altijd medische complicaties kunnen optreden, waarvoor je soms op het laatste moment alsnog naar het ziekenhuis moet met pijnlijke (pers-)weeën.