Het Bekken

Het Bekken

Het bekken en de bekkenbodem vormen samen de basis in het menselijk lichaam. Wanneer er problemen ontstaan is het belangrijk te weten waar de oorzaak zit om daarna te kijken wat je er aan kunt (laten) doen.
Het bekken is het benige gedeelte van het lichaam dat de romp met de benen verbindt en speelt een belangrijke rol bij de houding en het bewegen. Bovendien beschermt het de organen in het bekken zoals de blaas, de baarmoeder met de vagina en de darmen en bij de mannen de blaas en de darmen.
Het bekken is opgebouwd uit drie delen: de linker en de rechter bekkenhelft met aan de achterzijde het heiligbeen met onderaan het stuitje.
Op de plaats waar de bekkendelen bij elkaar komen zitten drie gewrichten: het schaambeen (ook wel symfyse genoemd) en aan de achterzijde aan weerskanten van het heiligbeen de SI gewrichten (de sacro-iliacale gewrichten).

De botdelen worden bij elkaar gehouden door de banden (lichtgrijs op het plaatje) en daaroverheen de pezen en spieren (bekken, buik, bil en rugspieren). Samen zorgen ze voor een stevige basis in het lichaam.
Het bekken is bij mannen en vrouwen een klein beetje verschillend: bij vrouwen is de doorgang wat breder zodat kinderen kunnen worden gebaard.
Het binnendeel van het bekken kent twee delen:
– het grote bekken. Dit is het bovenste deel van het bekken waar zich een groot deel van de darmen bevinden.
– het kleine bekken. Dit is het onderste deel van het bekken waar zich de blaas, vagina, baarmoeder, eileiders, eierstokken, endeldarm en de bekkenbodem bevinden bij de vrouw en bij de man de blaas, prostaat en endeldarm en natuurlijk ook de bekkenbodem.

Onderlinge samenwerking Bekkenbodem hoe zit dat?

Het bekken, de banden, de spieren, de bekkenorganen en de bekkenbodem vormen een geheel en beïnvloeden elkaar. Klachten in een enkel gebied kunnen elkaar dan ook beïnvloeden.
Het is al langer bekend dat als je bekkenpijn (rug, bil, schaambeen) hebt rond je zwangerschap, je ook meer kans (50%) hebt op het krijgen van bekkenbodem klachten.
De gewrichten zorgen samen met je spieren rond het bekken voor een goede stabiliteit. Deze stabiliteit heb je nodig voor wat we noemen je krachtoverdracht. Wanneer je je armen en/of je benen beweegt heb je een stabiel bekken nodig om “krachten” over te dragen (zoals het losjes zwaaien met de armen tijdens lopen). Deze stabiliteit gaat niet over kracht maar juist over het subtiele (dus hele kleine beetjes) gebruik van de binnenste spierlagen (diepe buik en rugspieren, je bekkenbodem en je middenrif) .
Bij pijnklachten (zowel lage rug, stuit als bekken en bekkenbodem) is er vrijwel altijd sprake van een functiestoornis van je stabiliserende spieren van het bekken. Je spieren kunnen minder actief zijn of te gespannen of de timing is niet goed, ze spannen te snel of te langzaam aan. Dit kan klachten veroorzaken.

Met Fit and Fabulous Mom leer je niet alleen de bekkenbodemspieren beheersen maar controle te krijgen over je (diepe) buik- en rugspieren en zeker niet te vergeten het beheersen van je ademhaling, met andere woorden … het doorademen tijdens activiteiten.

Bij blijvende klachten adviseer ik altijd bij een (Bekken)fysio langs te gaan!!!