Blog

Thuis bevallen

Thuis bevallen

In het kort

Je wordt thuis door je eigen verloskundige begeleid tijdens de bevalling en bij de geboorte van je baby.

Voor wie

Als er geen (medische) indicatie is en het verantwoord is om thuis te bevallen, dan mag je in Nederland thuis bevallen.
Mits je tussen de 37 en 42 weken bevalt en het ziekenhuis op maximaal dertig minuten rijden is.

Waarom thuis

De geboorte van je kind vindt plaats in een vertrouwde omgeving. Dat geeft sommige zwangeren rust, vertrouwen en een veilig gevoel. Ze ontspannen daardoor beter, wat een gunstig effect kan hebben op het verloop van de bevalling.

Enkele feiten/cijfers

Nederland is een van de weinige Europese landen waar je thuis kunt bevallen. Toch is er een afname te zien in het aantal thuisbevallingen: in 2016 lag het aandeel thuisbevallingen rond de 13 procent, in 2008 was dit nog 24 procent. Maar deze cijfers veranderen steeds. (Bron: Perined)

Hoe veilig is het?

Net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis, jij en je baby lopen niet meer risico.
Bij een thuisbevalling heb je vaak een kortere hersteltijd en minder infecties. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat thuis bevallen het minste risico geeft op complicaties bij moeder en kind.

Wie is/zijn erbij?

De verloskundige is gedurende de actieve ontsluitingsfase aanwezig. Verder kun jij zelf bepalen wie jij om je heen wilt hebben. Eventueel kun je al vanaf de eerste weeën ondersteunt worden door een Vroegtijdige Assistentie Partus-assistent (VIP): een kraamverzorgende die is opgeleid om ondersteuning te bieden bij de bevalling.
Of een Doula: Een bevallingscoach vrouw die ondersteuning biedt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode erna op fysiek, emotioneel en mentaal gebied.

Wat voor bevalling?

Een natuurlijke bevalling zonder medische ingrepen en zonder medicinale pijnstilling. Vertrouwen in jezelf en in je eigen kracht vormen het uitgangspunt.

Pijnbestrijding

Bij een thuisbevalling is medische pijnstilling, zoals een ruggenprik, niet mogelijk. Met behulp van een goede ademhaling en/of een massage kun je een deel van de pijn verlichten. Sommige verloskundigen bieden lichte pijnstilling in de vorm van een TENS-apparaat (waarbij door lichte stroomstootjes de pijn van de weeën wordt verzacht) en, steriele waterinjecties.

Andere mogelijkheden zijn:

hypnobirthing en accupunctuur.

Voor en Nadelen

Je bent in je eigen vertrouwde omgeving, met je eigen badkamer en toilet.
– Je hebt alle privacy en kunt doen wat je wilt, even rustig in bad liggen bijvoorbeeld.
– Je kunt ongestoord alle baringshoudingen uitproberen.
– Je ligt in je eigen bed en kunt ook na de bevalling in je eigen bed slapen.
– Je kunt afgeleid worden door kinderen, waardoor je niet tot rust komt.
– Houd er rekening mee dat er altijd medische complicaties kunnen optreden, waarvoor je soms op het laatste moment alsnog naar het ziekenhuis moet met pijnlijke (pers-)weeën.

Het Bekken

Het Bekken

Het bekken en de bekkenbodem vormen samen de basis in het menselijk lichaam. Wanneer er problemen ontstaan is het belangrijk te weten waar de oorzaak zit om daarna te kijken wat je er aan kunt (laten) doen.
Het bekken is het benige gedeelte van het lichaam dat de romp met de benen verbindt en speelt een belangrijke rol bij de houding en het bewegen. Bovendien beschermt het de organen in het bekken zoals de blaas, de baarmoeder met de vagina en de darmen en bij de mannen de blaas en de darmen.
Het bekken is opgebouwd uit drie delen: de linker en de rechter bekkenhelft met aan de achterzijde het heiligbeen met onderaan het stuitje.
Op de plaats waar de bekkendelen bij elkaar komen zitten drie gewrichten: het schaambeen (ook wel symfyse genoemd) en aan de achterzijde aan weerskanten van het heiligbeen de SI gewrichten (de sacro-iliacale gewrichten).

De botdelen worden bij elkaar gehouden door de banden (lichtgrijs op het plaatje) en daaroverheen de pezen en spieren (bekken, buik, bil en rugspieren). Samen zorgen ze voor een stevige basis in het lichaam.
Het bekken is bij mannen en vrouwen een klein beetje verschillend: bij vrouwen is de doorgang wat breder zodat kinderen kunnen worden gebaard.
Het binnendeel van het bekken kent twee delen:
– het grote bekken. Dit is het bovenste deel van het bekken waar zich een groot deel van de darmen bevinden.
– het kleine bekken. Dit is het onderste deel van het bekken waar zich de blaas, vagina, baarmoeder, eileiders, eierstokken, endeldarm en de bekkenbodem bevinden bij de vrouw en bij de man de blaas, prostaat en endeldarm en natuurlijk ook de bekkenbodem.

Onderlinge samenwerking Bekkenbodem hoe zit dat?

Het bekken, de banden, de spieren, de bekkenorganen en de bekkenbodem vormen een geheel en beïnvloeden elkaar. Klachten in een enkel gebied kunnen elkaar dan ook beïnvloeden.
Het is al langer bekend dat als je bekkenpijn (rug, bil, schaambeen) hebt rond je zwangerschap, je ook meer kans (50%) hebt op het krijgen van bekkenbodem klachten.
De gewrichten zorgen samen met je spieren rond het bekken voor een goede stabiliteit. Deze stabiliteit heb je nodig voor wat we noemen je krachtoverdracht. Wanneer je je armen en/of je benen beweegt heb je een stabiel bekken nodig om “krachten” over te dragen (zoals het losjes zwaaien met de armen tijdens lopen). Deze stabiliteit gaat niet over kracht maar juist over het subtiele (dus hele kleine beetjes) gebruik van de binnenste spierlagen (diepe buik en rugspieren, je bekkenbodem en je middenrif) .
Bij pijnklachten (zowel lage rug, stuit als bekken en bekkenbodem) is er vrijwel altijd sprake van een functiestoornis van je stabiliserende spieren van het bekken. Je spieren kunnen minder actief zijn of te gespannen of de timing is niet goed, ze spannen te snel of te langzaam aan. Dit kan klachten veroorzaken.

Met Fit and Fabulous Mom leer je niet alleen de bekkenbodemspieren beheersen maar controle te krijgen over je (diepe) buik- en rugspieren en zeker niet te vergeten het beheersen van je ademhaling, met andere woorden … het doorademen tijdens activiteiten.

Bij blijvende klachten adviseer ik altijd bij een (Bekken)fysio langs te gaan!!!